Ga naar de inhoud

Bezorging in heel Nederland

Alleen echt verse bezorging

Regionaal en duurzaam geleverd

Vitamines en weerstand: zo wapen je je met fruit tegen virussen

De herfst en de winter zijn erom berucht: loopneuzen, verkoudheden en griep. Mensen voelen zich minder fit in deze tijd en dat maakt jou én je werknemers vatbaarder voor virussen. Zeker nu door de coronapandemie een simpele neusverkoudheid al genoeg is om thuis te moeten blijven, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Een makkelijke manier om je weerstand te verbeteren, is door gezond te eten en vooral veel vitamines binnen te krijgen. Hoe zorgt fruit voor een betere weerstand?

Onderdeel van je immuunsysteem
Het immuunsysteem is het beschermingsmechanisme in je lichaam dat ervoor zorgt dat ‘binnendringers’ zoals virussen en bacteriën snel en efficiënt tegengehouden kunnen worden. Je weerstand is daar een belangrijk onderdeel van: hoe beter deze is, hoe minder vatbaar je bent voor ziektes. Een goede weerstand begint bij een gezonde levensstijl. Als werkgever kan je dit stimuleren, bijvoorbeeld door altijd vers fruit op het werk beschikbaar te hebben.

Wat doet een virus?
Er bestaan veel verschillende virussen, waarvan de unieke eigenschappen onderling kunnen verschillen. Zo hebben we nu veel last van COVID-19, een van de vele coronavirussen, maar ook bijvoorbeeld verkoudheid, griep, en koortslippen worden door virussen veroorzaakt.
Een virus bestaat uit kleine organismen, die eigenlijk niets meer zijn dan een stukje DNA of RNA dat zich hecht aan eiwitten. Zonder ‘drager’ kan een virus niks, maar eenmaal gehecht aan gastcellen kan het zich razendsnel vermeerderen. De drager, een mens of dier, wordt daar ziek van. Gelukkig gaat bij een infectie je afweersysteem direct aan de slag om het virus op te ruimen. Met een goede weerstand word je dus minder snel of minder ernstig ziek.

Vitamines en je weerstand
Het advies om twee stuks fruit per dag te eten, komt niet uit de lucht vallen. Naast genoeg beweging en rust, het beperken van stress en het behouden van een gezond gewicht, spelen vitamines een belangrijke rol in het verhogen van je weerstand. Deze bouwsteentjes stimuleren bijvoorbeeld de aanmaak van witte bloedcellen, die een sleutelrol spelen bij het uitschakelen van virussen.

Welk fruit is nou het beste voor je weerstand? Echte toppers zijn aardbeien, kiwi’s en citrusvruchten zoals sinaasappels; daar zit lekker veel vitamine C in. Maar ook bananen, druiven en appels zitten boordevol vitamines die je weerstand een flinke boost geven.

Help elkaar om gezond te blijven, vraag ook een gratis proefkist voor op je werk aan!

Virussen hechten zich aan de cellen van een drager (mens of dier) en maken de drager ziek
Een virus kan tegengehouden en bestreden worden door een goedwerkend immuunsysteem
Voor een goede weerstand heb je beweging, rust, een gezond gewicht én vitamines nodig
Eet 2 stuks fruit per dag om je weerstand op peil te houden en minder vatbaar te zijn voor virussen
Aardbeien, kiwi’s en citrusvruchten zijn vitamine C-toppers

Lees onze andere blogs

Krijg je niet genoeg van onze blogs?

Terug naar overzicht
31 december 2021

Fruitkist als relatiegeschenk voor bedrijven

Jarenlang was het de gewoonste zaak van de wereld om als relatiegeschenk een doos vol snacks en alcohol te geven. We kennen allemaal de pakketten met verschillende soorten chips, wijn, kaasjes, bonbons, worst en paté. Allemaal producten die op z’n...

10 november 2020

Productievere werknemers: fruit op het werk als energiebooster

We weten allemaal dat goede voeding belangrijk is. Maar wist je dat eetgedrag invloed heeft op veel meer facetten van je leven dan je zou denken? Niet alleen je lijf, maar ook je brein reageert op de voedingsstoffen die je...

3 november 2020

Fruit op het werk: wat levert het op voor je team?

Als werkgever twijfel je misschien over het beschikbaar stellen van fruit op je werk. Het kost tenslotte geld om wekelijks vers fruit te kopen voor werknemers, maar wat levert het je op? In ieder geval goodwill, doordat je personeel gemak...