0

Vitamines en weerstand: zo wapen je je met fruit tegen virussen

De herfst en de winter zijn erom berucht: loopneuzen, verkoudheden en griep. Mensen voelen zich minder fit in deze tijd en dat maakt jou én je werknemers vatbaarder voor virussen. Zeker nu door de coronapandemie een simpele neusverkoudheid al genoeg is om thuis te moeten blijven, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Een makkelijke manier om je weerstand te verbeteren, is door gezond te eten en vooral veel vitamines binnen te krijgen. Hoe zorgt fruit voor een betere weerstand?

Onderdeel van je immuunsysteem
Het immuunsysteem is het beschermingsmechanisme in je lichaam dat ervoor zorgt dat ‘binnendringers’ zoals virussen en bacteriën snel en efficiënt tegengehouden kunnen worden. Je weerstand is daar een belangrijk onderdeel van: hoe beter deze is, hoe minder vatbaar je bent voor ziektes. Een goede weerstand begint bij een gezonde levensstijl. Als werkgever kan je dit stimuleren, bijvoorbeeld door altijd vers fruit op het werk beschikbaar te hebben.

Wat doet een virus?
Er bestaan veel verschillende virussen, waarvan de unieke eigenschappen onderling kunnen verschillen. Zo hebben we nu veel last van COVID-19, een van de vele coronavirussen, maar ook bijvoorbeeld verkoudheid, griep, en koortslippen worden door virussen veroorzaakt.
Een virus bestaat uit kleine organismen, die eigenlijk niets meer zijn dan een stukje DNA of RNA dat zich hecht aan eiwitten. Zonder ‘drager’ kan een virus niks, maar eenmaal gehecht aan gastcellen kan het zich razendsnel vermeerderen. De drager, een mens of dier, wordt daar ziek van. Gelukkig gaat bij een infectie je afweersysteem direct aan de slag om het virus op te ruimen. Met een goede weerstand word je dus minder snel of minder ernstig ziek.

Vitamines en je weerstand
Het advies om twee stuks fruit per dag te eten, komt niet uit de lucht vallen. Naast genoeg beweging en rust, het beperken van stress en het behouden van een gezond gewicht, spelen vitamines een belangrijke rol in het verhogen van je weerstand. Deze bouwsteentjes stimuleren bijvoorbeeld de aanmaak van witte bloedcellen, die een sleutelrol spelen bij het uitschakelen van virussen.

Welk fruit is nou het beste voor je weerstand? Echte toppers zijn aardbeien, kiwi’s en citrusvruchten zoals sinaasappels; daar zit lekker veel vitamine C in. Maar ook bananen, druiven en appels zitten boordevol vitamines die je weerstand een flinke boost geven.

Help elkaar om gezond te blijven, vraag ook een gratis proefkist voor op je werk aan!

Samenvattend

  • Virussen hechten zich aan de cellen van een drager (mens of dier) en maken de drager ziek
  • Een virus kan tegengehouden en bestreden worden door een goedwerkend immuunsysteem
  • Voor een goede weerstand heb je beweging, rust, een gezond gewicht én vitamines nodig
  • Eet 2 stuks fruit per dag om je weerstand op peil te houden en minder vatbaar te zijn voor virussen
  • Aardbeien, kiwi’s en citrusvruchten zijn vitamine C-toppers

Fruitkist: vers fruit op je werk en als cadeau

Bestel je fruitkist
#mijnfruitkist

Check onze updates op Instagram.

Enthousiast en fruit op je werk bestellen? Dat is heel makkelijk en kan gewoon online. Bestel een fruitkist en ontvang voortaan één of twee keer per week vers fruit van een lokale fruitspecialist.

Heb je vragen over ons fruit, de leveringen of wil je een speciale bestelling doorgeven?
Neem contact met ons op, dan vertellen we je graag meer.

Fruitkist bestellen
Winkelmand
Er zitten geen producten in je mand
Doorgaan met winkelen